Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Az év gyógynövénye a vadgesztenye - 2023

Az év gyógynövénye a vadgesztenye - 2023 Mit érdemes tudni róla és miért ez a gyógynövény lett ez év kiválasztottja? 

Minden évben a a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya választja ki az év gyógynövényét, ami 2023-ban a vadgesztenye lett. Magyarországon és az Európa többi részén elterjedt díszfa, amelyet gyakran ültetnek kertekben, parkokban és út menti fasorokban. Közkedvelt növény a jellegzetes lombjának és tavaszi virágának köszönhetően, valamint a gyermekek kedvencévé vált, barna, dió méretű fehér köldökfoltos magjainak. A vadgesztenyét régóta használják gyógyászati célokra: korábban a magját, levelét és kérgét is alkalmazták a népi gyógyászatban, ma pedig főként a magja szolgál gyógynövényes készítmények alapanyagaként, különösen a vadgesztenye gyűjtése pedig hazánkban is népszerű, bár az utóbbi években a nemzetközi piaci trendek miatt enyhén stagnál. Ennek ellenére a vadgesztenye továbbra is az egyik legfontosabb gyűjtött növényfaj hazánkban.

A vadgesztenyével kapcsolatban Magyarországon több népi szokás és hiedelem is ismert. Néhány példa a vadgesztenyével kapcsolatos magyar népszokásokra:

 1. Zsebben tartás: A vadgesztenyét sok ember zsebében tartja, mint szerencsehozó tárgyat. Hiszik, hogy hordozása pénzügyi szerencsét hoz és megvédi a viselőjét a pénzügyi nehézségektől.

 2. Pénzügyi varázslatok: A vadgesztenyét használják pénzügyi varázslatokban is. Például elhelyezhetik a pénztárcában vagy a pénzügyi iratok között, hogy szerencsét és gazdagságot hozzanak.

 3. Szerelmi jóslás: Egyes vidéki területeken hiszik, hogy a vadgesztenye magjai segítenek a szerelemre vonatkozó jóslásban. Például két vadgesztenye magot helyeznek egy párkapcsolati kérdéssel kapcsolatos kézirat közé, majd megnézik, hogyan mozognak, hogy választ kapjanak a kérdésükre.

 

Gyógyító hatásai:

 1. Visszérkezelés: A vadgesztenyének hosszú hagyománya van a vénás keringés támogatásában. Kivonata, az escin, gyulladáscsökkentő és érfalösszehúzó hatású, amely hozzájárulhat a vénák falának erősítéséhez és a visszerek tüneteinek, mint például a lábdagadás és a fájdalom, enyhítéséhez. Emiatt a vadgesztenyét tartalmazó krémek, kenőcsök és más helyi készítmények gyakran használják a visszérgondozásban.

 2. Gyulladáscsökkentő hatás: Az escin az egyik fő hatóanyaga a vadgesztenyének, és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Ezért a vadgesztenyét néha használják a gyulladásos állapotok, például az ízületi gyulladás és az aranyér kezelésére.

 3. Antioxidáns tulajdonságok: A vadgesztenye rendelkezik antioxidáns tulajdonságokkal, amelyek segíthetnek a sejtek oxidatív stressz elleni védelmében. Az antioxidánsok fontosak az egészséges sejtműködés szempontjából és hozzájárulhatnak az általános egészség támogatásához.

 4. Lázcsillapító hatás: A vadgesztenye kérgének kivonata hőcsillapító és lázcsillapító hatással rendelkezik, és azonos hatóanyaga (paracetamol) található meg néhány lázcsillapító gyógyszerben.

A vadgesztenye egy gyakori játékeszköz a gyermekek körében, különösen az őszi időszakban, amikor a fák lehullatják a terméseiket. Néhány népszerű játék, amit a gyermekek vadgesztenyével játszhatnak:

 1. Gyűjtés és dekoráció: A gyermekek gyakran élvezik a vadgesztenye gyűjtését, különösen az őszi kirándulások alkalmával. A vadgesztenyéket aztán felhasználhatják kreatív dekorációkhoz, például asztaldíszekhez, koszorúkhoz vagy szobrokhoz.

 2. Gyöngyszemek vagy fajátékok készítése: A vadgesztenyéket olykor gyöngyszemekként vagy fajátékokként használják fel. A gyerekek gyakran használnak más terméseket, például diókat vagy tobozokat is, hogy kreatív játékokat hozzanak létre.

 3. Versenyek: A vadgesztenyék alkalmasak versenyekre is. Például guríthatnak vadgesztenyéket a földön, és versenyezhetnek azon, hogy melyik vadgesztenye éri el először a célvonalat.

 4. "Gyűjtsd be a legnagyobbat" játék: A gyerekek összemérhetik vadgesztenye gyűjteményüket, és versenyezhetnek azon, hogy ki tudja megszerezni a legnagyobb vadgesztenyét.

 5. Kreatív szobrocskák: A vadgesztenyék lehetnek a gyermekek kreatív szobrocskáinak az alapja. A vadgesztenyéket pálcikákra vagy fogpiszkálókra szúrva, illetve egyéb anyagokkal kombinálva, a gyermekek különféle szobrokat és figurákat hozhatnak létre.