Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Honnan indultak és merre tartanak? Beszélgetés a DuoCorde gitárduóval.

2022. 03. 12. 07:00:00
Honnan indultak és merre tartanak? Beszélgetés a DuoCorde gitárduóval.

Hogyan fonódott össze két tehetséges gitáros élete? 

Kicsit meséljetek magatokról! Honnan jöttetek és mikor kezdődött a zene szeretete nálatok?

Renáta: Én Budapesten születtem, 20 éves koromig ott éltem a szüleimmel. A zene szeretete elég korán kezdődött, 7 éves koromban zongorázni szerettem volna, de mivel egy pianínó nem fért volna el az akkori lakásunkban, ezért a gitárra esett a választásom, Lekner Máriánál kezdtem. 

A duó mellett két zeneiskolában is tanítok Nagymegyeren és Győrben. Szabadidőmben szívesen varrok ruhákat és sportolok.

Eszter: Én vidéken éltem kiskoromban, Lábatlanon, a szomszédos városba jártam zeneiskolába. A gitárt azért választottam, mert nagyon szimpatikus volt a zeneiskola gitártanára Milánkovics Viktor. A zene szeretete ezzel együtt kezdődött meg nálam. 

Jelenleg Budapesten élek, itt magán gitárórákat tartok, két nap pedig Győrben a Harmónia Alapfokú Zeneiskolában dolgozom. Mikor időm engedi, szívesen megyek túrázni és sziklát mászni. 

Hogyan kerültetek Győrbe?  

Renáta: 2016-ban nyertem felvételt a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karára, Roth Ede osztályába, ezért költöztem ide.

Eszter: 14 éves koromban felvételiztem a Richter János Zeneművészeti Szakiskolába, Erdő-Schaffer Rita osztályába. Az egyetemi éveimet is ott töltöttem Roth Edénél. Győr számomra az egyik legkedvesebb város, mindig is vonzott hiszen győri születésű vagyok és a szüleim is itt tanultak.

Roth Ede osztályába kerültetek. Milyen közös emléket tudtok felidézni az egyetemi évekről?

Nagyon sok közös élményünk van a győri egyetemről, a vizsgákról, koncertekről és a folyosón gyakorolásról. Ede bácsi számos versenyre és fesztiválra készített fel és kísért el minket. A közös kávézás, gitározás és zenehallgatás kötelező eleme volt a hétköznapjainknak.

Mikor alakult ki a közös munkátok? A gitárduó, fellépések… és honnan jött a DuoCorde név.

2017 nyarán, a Kiszombori Gitárkurzus alatt inspirálódtunk és döntöttünk úgy, hogy a következő szemeszterben együtt fogunk kamarázni.

A névadás ötletével csak 2 évvel később foglalkoztunk. Ekkor már úgy éreztük az egyetem után is folytatnánk és hosszabb távra tervezünk a duóval.

Nagyon sokat gondolkodtunk, mindenképpen valami egyszerűt szerettünk volna. Így a DuoCorde név mellett döntöttünk melyből a corde jelentése: húrok.

Megjelent az első lemezetek. Színes darabok, vegyes korok. Egészen a barokk zenétől Domenico Scarlattitól, napjainkig Stummer Márton zeneszerzőig. Milyen elvek szerint állítottátok össze az anyagot?

Renáta: Mivel ez az első lemezünk, ezért mindenképpen egy több korszakból álló repertoárt képzeltünk, illetve több általunk kedvelt duóra készült mű is bele került. Mario Castelnuovo-Tedesco: a-moll prelúdium és fúgája például az első mű amit megtanultunk amikor elkezdtük közös munkánkat.

Eszter: Ekkor már benne voltam az átiratkészítésekben, így a művek amiket átdolgoztam két gitárra, azok is belekerültek. Stummer Márton műveit eddig is játszottuk, a készülő lemezre megkértük, hogy komponáljon nekünk egy új darabot. Így született meg 3 tételes műve a Sonatine to DuoCorde. Ezek után már nem kellett sokat gondolkozni, meg is volt a teljes műsor.

Sokszínűség, árnyaltság jellemez titeket a munkátokban is. Koncertek, CD lemez, digitális tananyag. Mi volt a fő koncepciótok a digitális világban? Mit érdemes tudni ezekről az online elérhető anyagokról?

Az online térben mindig otthonosan mozogtunk, online tanultunk nyelveket, és már előtte is küldtünk hang és videó anyagokat tanítványainknak. A fő koncepció a digitális világban az volt, hogy olyan hiánypótló tananyagot hozzunk létre, mely a magyar népzenén, magyar gyökereken alapszik és a lehető legtöbb kezdő gitárosnak nyújtson segítséget. Így született a Gitározzunk Együtt! 1. és a Gitározzunk Együtt! 2. Ehhez Puskás Tibor Gitáriskoláját használtuk, mely gitáros generációk óta töretlen lelkesedésnek örvend. A tananyagok lehetővé teszik, hogy a tanulók otthoni gyakorlása eredményesebb legyen. A videók célja volt, hogy megfelelő ismétlésszám mellett új műveket tudjanak elsajátítani a videó nézők. A gyakorlást különböző animációk és kameraállások segítik. Ehhez a Gitáriskolához a teljes hanganyag is megtalálható, a Digita honlapján.

Eszter neked megjelent egy átirat sorozatod, benne Bartók Béla, Enrique Granados, Johann Sebastian Bach és Domenico Scarlatti billentyűs műveinek a gitárátiratai. Kérlek, mesélj nekünk ezekről a kottákról!

Eszter: Nagy öröm számomra, hogy a Magyar Kultúra Kiadó kiadta ezt a sorozatot, izgalmas volt belelátni, hogyan jut el egy kotta a végleges formáig. A sorozat közös pontja, hogy mindegyik mű billentyűs zenéről lett átültetve két gitárra. Legfőbb célom az volt, hogy minél több hangszerszerű zenei átirat készüljön klasszikus gitárduóra szélesítve az eddig használt repertoárunkat.

Terveztek-e a jövőben több digitális és fizikális kiadványt, koncertet?

Eszter: koncerteket mindenképpen, sőt, most egy nemzetközi versenyre készülünk. Átiratokon mindig gondolkozom, legutóbb F. Chopin egy művét dolgoztam át két gitárra, de még hosszú az út, hogy minden szólam a helyére kerüljön. Dolgozunk az új repertoáron, hogy a koncerteken a közönség minél különlegesebb műveket hallhasson. Nagy álmom, hogy egyik koncertünk során élőben kis animációs jelenetek színesítsék előadott műveink, valamint táncosokkal is szívesen kipróbálnám magunk. 

Koncertjeink időpontjait mindig közzétesszük Facebook oldalunkon, illetve honlapunkon: www.duocorde.com

Mi az amit minden kezdő gitárosnak üzennétek pár mondatban?

Járjatok gitárfesztiválokra, koncertekre és versenyekre, ahol profi művészektől tanulhattok, és a jó hangulat mellett új gitáros barátokat szerezhettek.

További sok sikereket kívánok! 

DuoCorde - Enrique Granados: Oriental : https://www.youtube.com/watch?v=72GD4Jza0tM&ab_channel=EszterSzeghy

__

Instagram: https://www.instagram.com/duo_corde/

Facebook: https://www.facebook.com/DuoCorde/

Honlap: https://duocorde.com

Spotify: https://open.spotify.com/album/6oyOfExJx9PJfvSKg4QZwh?si=lEIDZvFqS6CxWmZP7z80rA

Apple Music: https://music.apple.com/hu/album/prelude/1585665745?l=hu

Digita: https://www.digita.hu/bookshelf/news

 

   

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Minta címke