Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Arany Piroska: Kendőmesék

Ár:
2.400 Ft
1.500 Ft
Olyan mélységben, ahogy Arany Piroska szól emberi létünkről, csak az beszélhet, aki nagyon figyelt korábban (és most is) a környezetére és önmagára. Mesék- azaz szívbemarkolóan szépen és őszintén megírt történetek falusi lányokról, asszonyokról, szerelmekről, életekről.
Kiadó: Magyar Kultúra Kiadó Kft.
Katalógusszám: MKK001
ISBN: 978 963 06 5366 4
Elérhetőség: Raktáron
Szállítási díj: 1.142 Ft
Várható szállítás: 2023. december 14.
Menny.:db

Leírás

„Az ember életének története: figyelmének története.” 

Ha írásban, képben, műalkotásban szeretnénk közölni valamit, akkor aligha tehetünk mást – merítünk az emlékezetünkből, az pedig bizony szelektív. Olyan mélységben, ahogy Arany Piroska szól emberi létünkről, csak az beszélhet, aki nagyon figyelt korábban (és most is) a környezetére és önmagára. Meg kellett látnia ugyanis (és nem csak néhány percig vagy óráig) a hétköznapi történéseket folyamatosan átszövő törvényszerűségeket; de a különösséget, az ünnepit és a szokatlant is. Mindazokat a motivációkat, amelyek a formális mögötti (előtti?, fölötti?) szférában működtetik a lányok és fiúk; a nők és férfiak; a szegények és gazdagok; a szolgák és szolgatartók; az aljasok és leleplezőik; az ellenségek és barátok;a gyerekek és felnőttek; a fiatalok és öregek; a tanulók és tanítók kapcsolatait… Régi és mai változatban egyaránt. Látszólag egyszerű ez. „Csak le kell írni” azokat a történeteket, amelyek kendők viselése (ajándékozása, lopása…) kapcsán vagy tanítói (gyermeki, női, anyai, nagymamai…) figyelmünk mentén formálódnak. Ahhoz azonban, hogy ebből olyan könyv szülessen,amely nem csupán szociológiai szempontból érdekes, íróvá és szerkesztővé kellett lennie a szerzőnek. Arany Piroska laza csoportosítású történetei – a „kendő-ciklus”, a pedagógiai munkásságot érintő „esettanulmányok”, valamint a korosztályok között feszülő konfliktusokat oldani is képes bizalom-mesék egyaránt – lebilincselő olvasmányok. A legszebb a dologban, hogy sem a történetekben, sem a hozzájuk rendelt stílusban nem találunk hazugságot.

2008. május 29. Wenczel Imre

Pilinszky János híres mondatát pl. Bogyay Katalin is idézi a költőről szóló képeskönyvében

Gondolatok a Kendőmesékhez:

Egy távoli, fagyos világban, eszkimó asszonyok mindennapjai érlelték a következő mondatokat: „A férfi képes arra, hogy hamis örömökben lelje kedvét, hogy pénz, hírnév, siker töltsék ki az életét. A férfi talán le is élné ekként az életét, s csak a halál pillanatában döbbenne rá, hogy valaminek, talán a legfontosabbnak híján volt egész élete során. A férfi képes erre, az asszonyok nem. A férfiakat az asszonyok kötik a világ teljességéhez. Az asszonyok szeretnek és gondoskodnak, és ez a szeretet és gondoskodás megóvja a férfiakat attól, hogy hamis életet éljenek.Minden asszonynak tudnia kell, hogy az ő szeretete és gondoskodása nélkül elvadulna a Föld.” Azok a rég sehol sincs falusi, asszonyok, akik ennek a kötetnek a hősei, ugyanilyen őrzők, megtartók, férfimentők, családmentők. Ahogy Arany Piroska Kendőmeséit olvasom, eszembe jut egy gyerekkoromban hallott, a kislány számára, aki voltam, akkor érthetetlen mondat: „A kötény sok mindent eltakar…”Ma már, tudom milyen ez a kötény… Hát ennek a köténynek a titkába enged bepillantást Arany Piroska. S látunk asszonyi praktikát, hűséget és fájdalmat, játékot és alkalmazkodást, bátorságot és megadást, halk könyörgést és könnyes háborgást. Látjuk az életet. Asszonyok életét. Az elvarázsolt és elátkozott pillanatokat, melyek az asszonyok mellé szegődnek, hogy sikerüljön, amire születtek: gondoskodással megóvni a Földet. Megóvni az övéiket.

Schäffer Erzsébet

Tartalomjegyzék

KENDŐMESÉK   9
Asszonyok nagykendőben   11
Piros kendőm   14
Templomi kendő   20
Lopott kendő   27
Nanó kendő   33
Marcsa fekete kendője    39
Amáli kendője   47

KÜZDELMES XX. SZÁZADUNK   53
Rózsaszínű tábori lapok (Pásztor József nagyapámról 1914 - 1918.)   55
Egyszerű rítusok   83
Marci anyja (G. Margit néni 1903 - 1984 emlékére)   89
Keskeny sikátor...   101
"Ne vessünk semmit"   107
Románc 1933   121
Mint a sólyom   128
Élhetetlenség   139
Asszonykéz - aranykéz (Bakó Samu története)   150

MÉG KICSI AZ EMBERFIA   161
Kiscsikók pányván   163
Ha megnövünk...   166
Jóságkártya és szívecskék   169
Váratlan fordulatok   173

BIZALOM - MESÉK   177
Mama vasárnapja   179
Pihen a mama   179
Csakis őrangyallal...   183
Ringatás   185
Lydia vadgalambja   187
A tavalyi jérce   190
Ha volna... 194
Őrangyal pipafüstben   197
Jobb, mint az igazi   201
Előre kettő, három, négy...   204
A vasorrú bába   207
Megszokás   210
Lelkisegély   213
Az öregúr   216
Az utcánkban lakik   218
Messzivágy   219

Paraméterek

Borító Puhatáblás
Oldalszám 223
Nyelv magyar
Méret 145x205 mm
Súly 295 g