Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Móser Zoltán: Olvasatok I. Magyar írókról és költőkről középiskolásoknak

Ár:
3.980 Ft
Ez a könyvsorozat – 10-15 oldalas esszék összefűzése –, elsősorban azokról az írókról és költőkről szól, akik neve szerepel a tankönyvekben. De nem tankönyv, hanem azok kiegészítője. Célja, hogy kedvet ébresszen az olvasáshoz.  A diákok mellett ezt a sorozatot a volt diákok, a szülők, és a magyartanárok éppúgy tudják használni, mint a külföldi egyetemeken magyart tanuló hallgatók, vagy bárki más, akit érdekel a múltunk, kultúránk egy szelete, a magyar irodalom.  
Kiadó: Magyar Kultúra Kiadó Kft.
Katalógusszám: MKK 098
ISBN: ISBN 978 615 5746 11 6
Elérhetőség: Raktáron
Szállítási díj: 1.142 Ft
Várható szállítás: 2024. június 19.
Menny.:db

Leírás

Mi az irodalom? Az irodalom alatt az emberi szellem írásba foglalt műveinek bizonyos összességét értjük. Így kezdi bevezetőjét a „kis Beöthy” 1887-ben. A nemzeti, vagyis a magyar irodalmat, amely szelete az egyetemesnek, úgy határozza meg, hogy magyar nemzet nyelvén készült „elmetermékek” összessége.
Ez a könyvsorozat – 10-15 oldalas esszék összefűzése – is „elmetermék”, de nem „összesség”, vagyis nem az egészről szól. Mivel a középiskolásokat célozza meg, elsősorban azokról az írókról és költőkről szól, akik neve szerepel a tankönyvekben. De nem tankönyv, hanem azok kiegészítője. Célja, hogy kedvet ébresszen az olvasáshoz. Panaszként, tanácsként is mondták a magyartanárok, hogy „nehéz szöveget”egy oldalnál többet nem olvasnak a diákok, mert ők, akik az internet foglyai, máshoz szoktak.

 

A diákok mellett ezt a sorozatot a volt diákok, a szülők, és a magyartanárok éppúgy tudják használni, mint a külföldi egyetemeken magyart tanuló hallgatók, vagy bárki más, akit érdekel a múltunk, kultúránk egy szelete, a magyar irodalom. Erre gondolva próbálom meg „ehetővé és fogyaszthatóvá” tenni azt, amiről a tankönyvek – mert elsősorban irodalomtörténetet tanítanak – nehézkesen, tömören beszélnek. Ezért is arra törekedtem, hogy ha valaki elolvassa az első oldalt – és ha ő ezt érdekesnek találja, – olvassa tovább is.
Minden nemzet irodalmában vannak hegycsúcsok (ezek az érettségi tételek) és vannak dombok. Ha tudatosul bennünk, hogy a dombról látni jól a hegyeket, a méreteket és az arányokat, akkor sokkal jobban tájékozódunk az irodalmunk történetében. Ez a másik célja ennek a könyvsorozatnak. Mivel esszék gyűjteménye, ezért könnyebb dolgunk van mint a tankönyveknek, és el-elidőzünk olyan részletnél, amelyekről ott csak egy mondat olvasható, vagy egy-egy írónak csak a nevét említik meg.

 

A hegyek és dombok után a mellékelt kép kapcsán egy nyugodt tengerről és a vízen haladó vitorlásról is szólnék. Zrínyi Miklós a Syrena-kötet díszcímlapjának mintáját Vittorio Siri Mercurio overo historia (1647) című művéből kölcsönözte. Zrínyi könyvén egy magányos hajóst láthatunk, aki nyugodt tengeren, jó széllel vitorlázik a célja felé. Az embléma lényege, hogy az életben való előrejutásban fontos szerepet játszik a fáradságos munka, amit az evezés jelképez, de sokat segíthet a jó szerencse is, amit a vitorlát dagasztó szél jelenít meg. Most itt hajós lehet minden érdeklődő, olvasó, a tenger pedig a magyar irodalom tengere. Az én feladatom, szándékom pedig a jó szél biztosítása.
 

Az írások fele a régi korokban, a másik fele a XX. században élt írókról, költőkről szól.
 

Még azt is el kell mondanom, hogy a verseket, és ha rövid egy novella, azért másolom ide, hogy ne kelljen keresgélni különböző helyeken.

Tartalom

Olvasatok I.

 

Az Olvasatok rövid ismertetése 7

 

Berzsenyi Dániel

Emberek valánk; miért szégyenelnők azt? 9

 

Kölcsey Ferenc

Áldás, átok, víg esztendő 29

 

Bessenyei György

Bihari remetének mondta magát 43

 

Kazinczy Ferenc

Kazinczyról és a szükség mulhatlan parancsolatáról 55

 

Kisfaludy Sándor

Illik-e szeretni Kisfaludy Sándort? 67

 

Kisfaludy Károly

Illik-e szeretni Kisfaludy Károlyt? 77

 

Vörösmarty Mihály

Vörösmarty Mihályról 91

 

Baka István

Negyvennyolcas baka vagyok én… 105

 

Mészöly Miklós

Például Mészöly Miklós 121

 

Gelléri Andor Endre

Mit radírozzunk ki és mit nem az életünkből? 135

 

Pilinszky János

Milyen KRESZ tábla illik Pilinszky Jánoshoz? 145

 

Nemes Nagy Ágnes

Evidenciák és vigaszok 159

Paraméterek

Borító Keménytáblás
Oldalszám 175
Nyelv magyar
Súly 436 g