Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Móser Zoltán: Olvasatok II. - Magyar írókról, költőkről, versekről

Ár:
3.980 Ft

Ez a könyvsorozat – 10-15 oldalas esszék összefűzése – is „elmetermék”, de nem „összesség”, vagyis nem az egészről szól. Mivel a középiskolásokat célozza meg, elsősorban azokról az írókról és költőkről, akik neve szerepel a tankönyvekben. De nem tankönyv, hanem az​ok kiegészítője. Célja, hogy kedvet ébresszen az olvasáshoz. Panaszként, tanácsként is mondták a magyar tanárok, hogy „nehéz szöveget” egy oldalnál többet nem olvasnak a diákok, mert ők, akik az internet foglyai, máshoz szoktak.
Minden nemzet irodalmában vannak hegycsúcsok (ezek az érettségi tételek) és vannak dombok. Ha tudatosul bennünk, hogy a dombról látni jól a hegyeket, a méreteket és az arányokat, akkor sokkal jobban tájékozódunk irodalmunk történetében. Ez a másik célja ennek a könyvsorozatnak. Mivel esszék, könnyebb dolgunk van, mint a tankönyveknek, és el-elidőzünk olyan részleteknél, amelyekről ott csak egy mondat olvasható, vagy egy-egy írónak csak a nevét említik meg.

Kiadó: Magyar Kultúra Kiadó Kft.
Katalógusszám: MKK100
ISBN: ISBN 978 615 5746 15 4
Elérhetőség: Raktáron
Szállítási díj: 1.142 Ft
Várható szállítás: 2024. június 19.
Menny.:db

Leírás

Az Olvasatok rövid ismertetése


Mi az irodalom? Az irodalom alatt az emberi szellem írásba foglalt műveink bizonyos összességét értjük. Így kezdi bevezetőjét a „kis Beöthy” 1887-ben.


A nemzeti, vagyis a magyar irodalmat, amely szelete az egyetemesnek, úgy határozza meg, hogy magyar nemzet nyelvén készült „elmetermékek” összessége.

Itt életek és művek, illetve részletek szerepelnek regényekből, költeményekből. Nem életrajzok és nem teljes, mindenre kiterjedő elemzések. Nyilván felmerül az a kérdés, hogy miért térünk ki egy-egy író, költő életének döntő fontosságúnak ítélt eseményére, traumáira, élményeire, emberi kapcsolataira, politikai és morális lelki válságaira, néha pedig a súlyos, gyógyíthatatlan betegségére. Kántás Balázst idézve – akiről szó lesz még Babits kapcsán –, bár e tények másodlagos jellegűek, azaz „talán nem vezethetőek le belőlük egyértelműen a különböző elemzett versszövegek üzenetei és poétikai sajátosságai, az értelmezéshez mégis elengedhetetlen, hogy ismerjük és a lehető legnagyobb mélységig megértsük egy-egy költő, író életrajzát, költői és emberi habitusát, személyes világreflexióit, s azokat az eseményeket, melyek befolyásolták pályája alakulását, költői hangját, s megrajzolták alkotói korszakának határait.”
Röviden még csak annyit, hogy ez az összeállítás a „súlyos és rejtélyes” XX. századról szól: Adyval kezdődik és az írók, költők bemutatása Nagy Lászlóval és Juhász Ferenccel ér véget.

Tartalom:

Ady Endre
„Párizs az én Bakonyom”  9
Móricz Zsigmond
Csak egy alma, csak egy író?  23
Krúdy Gyula
Mit látott Krúdy Gyula szerelemben és bánatban  33
Juhász Gyula
Lehet-e élni a reménytelenség szigetén?  45
József Attila
Rejtelmek, valóságok, szerelmek I.  61
Rejtelmek, valóságok, szerelmek  II.  75
Radnóti Miklós
Részben, egészben  87
Kormos István
Kormos (aki nem Körmös) hanem István, Pista, Pistika volt  107
Sinka István
Opálos, vagyis homályosan tiszta  121
Juhász Ferenc
Sejtelmek, titkok, balladák, versek  133
Nagy László
Látás, láttatás, látomás  149

Paraméterek

Borító Keménytáblás
Oldalszám 161
Nyelv magyar