Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Böjtelő havában Gyertyaszentelő Boldogasszony napja - február 2.

2022. 02. 02. 14:14:00
Böjtelő havában Gyertyaszentelő Boldogasszony napja -  február 2. "Gyertyaszentelőkor, ha esik a hó, fú a szél, Nem sokáig tart a tél." 

Böjtelő hava 

Gyertyaszentelő Boldogasszony napja február 2.-a, Jézus Krisztus templomi bemutatásának emléknapja.  

A hagyomány szerint ezen a napon mutatták be és szentelték Istennek Jézust, mint elsőszülöttet. A bemutatásra való emlékezés az ünnep fő tartalma.

Gyertyaszentelőnek azért hívják ezt a napot, mert a mise előtt egy körmenettel összekapcsolt gyertyaszentelő szertartást tartanak. A gyertyaszentelés és körmenet a pogány luperkália (február 15.) és a február 1-én, Februus (Pluto) Isten tiszteletére tartott fáklyás bűnbánati körmenet maradványa, amelyet a kereszténység átvett és egybeolvasztott.

Február valamikor az év utolsó hónapja volt és ezért ragasztották hozzá a szökőnapokat. Az év utolsó hónapjában pedig illett az embereknek maguknak is megtisztulniuk, másrészt az elhunytak tisztulását is elősegíteni. Ezért ezt a hónapot tisztulási ünnepek jellemezték. Innen származik a február név is.

Hajdan a rómaiak Februus, illetbe Pluto tiszteletére égő fáklyákkal járták körül a várost ezen a napon és vesszővel igyekezték egymást a bűnöktől megtisztítani. Ezzel párhuzamosan a keresztények gyertyás körmeneteket tartottak.

A gyertyák megszentelése azonban későbbi eredetű. Európai elterjedése a XII. századra tehető. A Pray-kódex szerint nálunk ezen a pon először a tüzet áldották meg, és ennél a tűznél gyújtották meg a gyertyákat. A szentelt gyertya Krisztust, a világ világosságát jelzi. Ahogyan Mária tartotta karján a kis Jézust a templomban ezen a napon, éppen úgy tartották kezükben a hívek is a gyertyát, Krisztus jelképét Gyertyaszentelő Boldogasszony napján.

Az ehhez a naphoz fűződő népszokásaink is katolikus liturgiában gyökereznek. A katolikus családoknál gyertyaszentelőkor több gyertyát is vittek a templomba megszenteltetni. Otthon szalaggal átkötve falra akasztották vagy ládafiában, szekrényben tartották. Mint minden más szentelményhez, ehhez is több hiedelem fűződött.  A népéletben számos alkalmazása volt:  Keresztelésig az újszülött mellett világított, hogy a "pogánykát" ki ne cseréljék a gonosz, rossz szellemek. Szentelt gyertyát adtak a haldokló kezébe, hogy a kísértő gonosz lelket messzire elriasszák vele. Különösen az olyan gyertyát tartották hasznosnak, amelyet már hétszer megszeneltek, a hiedelem szerint azért, hogy a lélek ne keresse sokáig a mennyország kapuját.

A halottak mellett is szentelt gyertyát égettek.

Mindenszentek napján halottak napján, de más nagyobb ünnepeken: karácsonykor, húsvétkor is meggyújtották.

Égzengés, villámlás, jégeső idején szintén meggyújtották, hogy a vihar rontó szellem Krisztus előtt megszégyenüljön.

Valószínűleg hasonló védelmi célzattal falazták a szentelt gyertyát az épülő házakba is.

Néhol a gyümölcsfákat is megveregették vele, hogy azok bőven teremjenek.

 

Időjárás- és termésjóslás hiedelmek is kapcsolódtak gyertyaszentelő napjához:

Közismert és a gyermekek előtt is ismert a medvével kapcsolatos jóslás: ha február 2-án kisüt a nap, a medve kijön a barlangjából, meglátja az árnyékát, visszamegy; és még negyven napig tart a hideg. A nép regula megfogalmazása szerint:

"Ha fénylik gyertyaszentelő, az ízeket szedd elő!"

Gyermekeknek: Mackó, mackó ugorjál... Bújj, bújj medve...

Gyermekeknek: Dirmeg, dörmög a medve... Kitapodott a medve...

Általában úgy vélték, hogy ha február 2-án jó idő van, akkor későn tavaszodik. Ezért azt tartották, hogy ezen a napon inkább farkas ordítson be az ablakon, semmint a nap süssön ki, mert:

"Gyertyaszentelőkor, ha esik a hó, fú a szél, Nem sokáig tart a tél." 

 

 

Felhasznált irodalom: Gyopárosi Zsuzsa: Néphagyományaink; Balogh Júliua: Szent Mihály havától Kisasszony haváig