Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Bartók Béla: Gyermekeknek II.

Ár:
1.990 Ft (1.895 Ft + ÁFA)

Szlovák népdalok felhasználásával

Közreadta Lampert Vera, Vikárius László

Kiadó: Editio Musica Budapest
Katalógusszám: emb08
ISBN: Z. 20039
Elérhetőség: Raktáron
Szállítási díj: 927 Ft
Várható szállítás: 2023. június 06.
Menny.:db

Leírás

Bartók 1908 és 1911 között komponálta első pedagógiai célú zongoradarab-sorozatát Gyermekeknek címmel. Az első kiadás 1909 és 1911 között jelent meg négy füzetben, melyből két füzet magyar és két füzet szlovák népdalfeldolgozásokat tartalmazott. Amerikába áttelepülve Bartók fontosnak tartotta, hogy művei lehetőleg új kiadásban váljanak ismét hozzáférhetővé. Ily módon 1943-ban új kiadójával, az angol Boosey & Hawkesszal egyetértésben elhatározta, hogy átdolgozza a teljes sorozatot. Noha Bartók maga 1943 végére elkészült az átdolgozással, az új, kétfüzetes kiadás végül csak 1946-ban látott napvilágot. Az első kiadás tartalmazta a szlovák népdalszövegeket is, verses magyar és német fordítással. Emellett a darabok egy része - eltérően a magyar feldolgozásoktól - címet is kapott.

Az amerikai kiadásból kimaradtak az ottani közönség számára szükségtelennek érzett népdalszövegek, viszont az első kiadás címeit a hangulatot, a népzenei, népéleti hátteret érzékeltető, részben azonos értelmű, részben eltérő angol címekkel helyettesítették.

Közreadásunk - mely a Bartók-összkiadás 37. kötetének (Z. 15037) kottaszövegét tartalmazza - a zeneszerző által az új kiadás számára 1943-ban véglegesített átdolgozott változaton alapul. A darabok angol címét magyar fordítással láttuk el, ugyanakkor fontosnak tartottuk az első kiadás számára összeállított népdalszövegek közlését is. Az első kiadásban még szereplő, de az átdolgozott változatból kihagyott darabokat, valamint az átdolgozott változattól jelentősebben különböző korai verziókat függelékben közöljük.

A kiadványt magyar és angol nyelvű előszó és közreadói megjegyzések teszik teljessé.

Paraméterek

Borító Puhatáblás
Oldalszám 68